Rosacea er på mange måder en lidt overset sygdom. Man estimerer at ca. 70.000 danskere lider heraf.
Der findes 4 underkaterorier af rosacea:
Du kan læse mere de 4 typer af rosacea og få mere viden om rosacea på dette link: hvad er rosacea.
Hvis du har mistanke om at du har rosacea, er første skridt at tage kontakt til din egen læge, som kan give dig en henvisning til en hudlæge. Desværre er der for tiden ofte 6-12 måneders ventetid på disse henvisninger.
Imens du venter på at få en tid hos en læge, er det dog værd at undersøge om din rosacea er relateret til din kost eller allergier. Noget forskning peger på at en større andel af rosacea er relateret til ubalance i tarmfloraen. Er dette tilfældet for dig, kan du prøve at forsøge dig med at udelade ting i din kost, såsom mælk og gluten. Det er bedst hvis du forsøger at udelade en enkelt ting af gangen, for at kunne vurdere på effekten heraf, da det godt kan tage op til 14 dage før du ser en effekt.
Alternativt kan du forsøge dig med et probiotika. Maya Viksjø, der selv har kæmpet med rosacea størstedelen af sit voksne liv, har udviklet et skræddersyet probiotika med over 100 mia. CFU/dagligt, såfremt du ikke har effekt af produktet refunderer hun pengene herfor.
Hvis du anvender et probiotika, skal du være opmærksom på at du ofte inden for en uge efter at du er startet herpå, vil opleve en forværring. Det skyldes at probiotikaet, hvis det er gavnligt for dig, vil starte en udrensningsproces, så at alt den urenhed det ligger lige under hudens overflade kommer op til overfladen.
Som regel går der ca. 30 dage, for de fleste, før de begynder at kunne se en effekt og ca. tre måneder før man oplever en fuld effekt. Som tommelfingerregel så kan man sige, at hvis du ikke efter 30 dage har oplevet en begyndende effekt, så hjælper probiotika formodenligt ikke på din rosacea.
Mange anvender også cremer, for at afhjælpe rosacea symptomerne. Hvis din rosacea er i udbrud, og du har sår/blister i ansigtet, så er det godt om natten at bruge en meget fed creme(uden parfume) som kan lægge et beskyttende lag hen over huden, så der ikke kommer for mange bakterier og urenheder heri mens du sover.