8 tips til ergonomisk kontorarbejde

Ergonomi er et vigtigt aspekt ved at arbejde på et kontor, og det kan have afgørende konsekvenser for din sundhed. I denne artikel vil vi give dig 10 afgørende tips til at implementere ordentlige, ergonomiske arbejdsgange i dit kontorjob, sådan at du kan få et langt og sundt arbejdsliv.

  1. Brug velegnede kontorstole

Stole er den vigtigste del af en ergonomisk arbejdsstation. Du bør ikke sidde nedslidt i din stol. Din ryg skal holdes lige, og dine hofter skal hvile på stolen. Dine underarme skal være på bordet, og dine øjne skal se direkte på skærmen. Mange billigere stole lever ikke engang op til disse basale krav, og derfor kan du med fordel vælge en anden kontorstol, hvis du har disse problemer.

  1. Brug et ordentligt tastatur og mus

Dit tastatur og din mus skal være i den rigtige højde. Tastaturet skal placeres foran dig, så du kan hvile dine håndled på bordet, mens du skriver. Din mus skal placeres på en sådan måde, at du ikke behøver at bøje håndleddet akavet for at bevæge det. Hertil kan du tilkøbe diverse tilbehør, som for eksempel håndledsstøtter, der for visse mennesker kan resultere i en mere behagelig og bæredygtig brug af tastatur og mus.

  1. Brug en ordentlig skærm

Din skærm skal placeres foran dig og skal være på det niveau, hvor du kan se skærmen uden at skulle læne dig frem eller tilbage. Dine øjne bør flugte med den øverste halvdel af skærmen.

  1. Brug en ordentlig stolemåtte

Kontorstolemåtter er noget, du skal have til din kontorstol. Det forhindrer stolen i at glide på gulvet, og så skåner den desuden gulvet for ridser, hakker og andre brugsskader, som kan opstå i forbindelse med at kontorstolen bruges på gulvet.

  1. Undgå at stå i lange timer

Den menneskelige krop bliver træt, hvis du står i lange timer, da den ikke er udviklet hertil. Dine muskler, led og sener vil begynde at gøre ondt, og du vil finde det svært at arbejde. Du kan holde pauser og gå rundt, hvis du er i et stående arbejde, eller også kan du overveje at investere i et hæve sænkebord, således at du altid har mulighed for at skifte til siddende arbejde, når behovet melder sig.

  1. Undgå at bruge for meget tid i samme stilling

Dette tip kommer i forlængelse af det foregående. Det er bedre at holde pauser og bevæge sig rundt, end det er sidde i den samme position hele dagen. Du kan bruge dine pauser til at gå op og ned ad trappen. Du kan tage korte gåture udenfor. Selvom disse pauser kan virke som spild af tid, er de faktisk meget gavnlige for din krop såvel som din koncentrationsevne.

  1. Brug ordentlige stole til møder

Hvis du deltager i møder, og specielt hvis du deltager i møder over længere tidsperioder, så sørg for, at stolene har tilstrækkelig støtte og ryglæn. Dette er blandt de vigtigste tips, da møder ofte afvikles sådan, at det ville være upassende at rejse sig op eller gå en tur, for at lade kroppen indtage en anden position, end den den ellers har siddet i under hele mødet.