Få hjælp til problemer med alkohol

Hvis du er bekymret over dit eget eller en nærtstående persons alkoholforbrug, er det vigtigt at få hjælp. Alkoholmisbrug kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred og velbefindende. Heldigvis er der mange ressourcer til rådighed til at hjælpe dig med at overvinde alkoholafhængighed og begynde på vejen til helbredelse. I denne artikel vil vi diskutere, hvad alkoholmisbrug er, dets symptomer og virkninger og vigtigheden af at få hjælp.

Hvad er alkoholmisbrug? 

Alkoholmisbrug defineres som ethvert drikkemønster, der bringer dit helbred eller din sikkerhed i fare. Det omfatter også adfærd som f.eks. at drikke i farlige situationer, binge drinking og brug af alkohol til at håndtere stress eller vanskelige følelser. Det er et drikkemønster, der har negative konsekvenser for den person, der udviser denne adfærd, for hans familie og venner og for samfundet generelt. Misbrug kan medføre farlige aktiviteter og fysiske symptomer som blackouts og tømmermænd samt en større risiko for at udvikle en afhængighed eller alkoholafhængighed.

Symptomer på alkoholmisbrug 

Det er afgørende at være opmærksom på tegn og symptomer på alkoholmisbrug, så du kan opdage det tidligt og søge hjælp til dig selv eller en af dine kære, der måske kæmper med det. Nogle tegn på alkoholmisbrug omfatter: 

 

– At drikke mere end planlagt eller i længere perioder end oprindeligt planlagt 

– Forsømmelse af ansvarsområder på grund af tømmermænd eller behov for at komme sig efter overdreven alkoholindtagelse 

– Oplever blackouts, mens du drikker

– Følelse af skyld efter at have drukket

– Fortsætter med at drikke på trods af negative konsekvenser som interpersonelle problemer eller dårlige præstationer på arbejdet/ i skolen 

– Brug af alkohol som en måde at håndtere stressfaktorer eller vanskelige følelser på 

– Behov for flere drinks for at føle sig beruset  

Virkninger af alkoholmisbrug  

Alkoholmisbrug kan have alvorlige kort- og langsigtede virkninger på det fysiske og mentale helbred. Virkningerne på kort sigt kan omfatte nedsat dømmekraft og koordination, nedsat hæmningsevne, sløret tale, kvalme/opkastning, blackout og endda død ved overdosering. Langtidsrisici i forbindelse med storforbrug af alkohol kan omfatte leverskader og skrumpelever, hjerteproblemer såsom forhøjet blodtryk og kardiomyopati, neurologiske skader, herunder hukommelsestab, øget risiko for kræft (især mund-/halskræft), bugspytkirtelbetændelse, depression, angstlidelser, selvmordsforsøg, underernæring, svækket immunforsvar, vitaminmangel, seksuel dysfunktion, mavesår, impotens hos mænd og infertilitet hos kvinder. Desuden kan personer, der er afhængige af alkohol, opleve abstinenssymptomer, når de holder op med at drikke, som kan være alvorlige uden den rette lægelige støtte.  

Vigtigheden af at få hjælp

Hvis du har mistanke om, at du eller en du holder af kan have et problem med alkoholmisbrug eller afhængighed, er det vigtigt at søge hjælp med det samme, før problemet eskalerer yderligere. Den gode nyhed er, at der er mange muligheder for at få behandling – herunder terapisessioner både online og offline; medicin; rådgivning; afvænningstjenester; støttegrupper; ambulante programmer og residential programmer. Uanset hvilken vej du vælger, så sørg for, at det er den, der passer bedst til dine behov og mål! Ved at søge hjælp nu tager du det første skridt mod at føre et sundere liv uden afhængighed af stoffer som alkohol! Du kan læse mere om alkoholmisbrug og afhængighed og finde vigtige oplysninger om, hvordan du får hjælp, på https://alkoholmisbruger.dk/

 

Alkoholmisbrug kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred og dit velbefindende, men der er hjælp at hente. Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne og virkningerne af alkoholmisbrug, så du kan genkende det tidligt og få den hjælp, du har brug for. Med den rette støtte er det muligt at komme sig fra alkoholafhængighed. Kom i gang i dag!