Sådan vedligeholder du din cykel bedst muligt

Hvis du lige har fået en ny cykel og du gerne vil have den til at holde i så mange år som muligt, så er det vigtigt at du passer godt på den. Din cykel skal plejes ligesom en bil for eksempel skal. Du dog kan sagtens vedligeholde din cykel hjemmefra. Selvom det kan virke uoverskueligt til at starte med, så vil du med tiden blive mere rutineret, og så vil det ikke føles som en kamp at skulle i gennem.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan du passer rigtig godt på din cykel, så har vi lavet en lille guide til, hvad du skal sørge for at gøre ved din cykel i ny og næ. Hvis dette lyder som noget for dig, så læs med herunder.

Vask

Når din cykel skal vedligeholdes, så er det en god ide at starte med at vaske cyklen.

Start med at skylle din cykel med vand, og brug eventuelt kæderens til de mere beskidte steder på cyklen. Disse steder er ofte kassetten, kæden og gearene. Du kan bruge en børste til at sørge for at kæderensen renser de beskidte steder ordentligt. Skyl derefter cyklens gear rene med vand.

Når gearene er rene, så skal du vaske resten af cyklen ren. Her kan du bruge en sæbe, der er egnet til cykelvask. Brug igen en børste til at rense alle områder på din cykel. Lad cyklen stå i fem minutter, og skyl så cyklen igen.

Du kan købe en cykelspray, der kan beskytte cyklen mod vind og vejr, og så gør den det også nemmere næste gang cyklen skal vaskes.

Smør til slut din kæde. Her kan du også kigge efter forskellige produkter, der passer bedst til cyklen og årstiden. Generelt skal alle cykelkæder tørres af og smøres jævnligt, så du mindsker risikoen for belastningen af gearene og eventuelle brud på din cykel.

Tjek dæktryk

Hvis du gerne vil undgå at punktere midt på cykelturen, så er det en god ide at tjekke dit dæktryk og justere det, hvis der er brug for det. Hvis du kan trykke på dækket, og det er nemt at trykke ind, så bør du pumpe mere luft i dækkene. Dækkene skal helst være hårde, men heller ikke for hårde.

Det er også en god ide at tjekke cyklens dæk for eventuelle revner. Hvis mønsteret på dækket er slidt væk, så skal du få dækket skiftet hurtigst muligt.

Tjek dine bremser

Tjek at cyklens bremser virker, og kan bremse hurtigt. Du kan prøve at løfte cyklens hjul, dreje det rundt og prøve at bremse. Hvis hjulet ikke bremser med det samme, så skal du få justeret på bremserne.