Hjemme i køkkenet og spisestuen, på arbejdspladsen, på resturangen – kort sagt næsten alle steder vi spiser, der spiser vi mad på porcelæn. Vi kender alle porcelæn, vi er vokset op med det. Mange af vores måltider er indtaget på porcelæn. Men er porcelæn egentlig sundhedsskadeligt? Vi tager her en omgang på dette emne. Når I har læst artiklen, så burde I være bedre klædt på til at vurdere om jeres porcelæn er skadeligt for helbredet.
Hvad består porcelæn af?
Porcelæn er et keramisk produkt. Lavet af en ler masse som indeholder kaolin, kvarts og feldspat.
Porcelænet er derefter formet og brændt ved ca. 900-1600 grader. Når porcelænet er brændt, så fremstår det som et stærkt keramisk produkt, mælkehvidt og lidt gennemsigtigt.
Kaolin er en naturlig hvid ler type som forekommer forskellige steder i verden. De største forekomster findes i Cornwall i England, Amerika og i Brasilien. Det er kaolinen som giver porcelænet sin hvide farve.
Kvarts er det mest almindelige mineral i jordskorpen. Når du går en tur på stranden, så er de små sandkorn gerne kvarts. Man siger at, det er mere bemærkelsesværdigt, når kvarts ikke er til stede i jordskorpen, end hvis det er. Kvarts danner krystaller og i kender måske smykkestenene ametyst, citrin, jaspis, tigerøje eller bjergkrystal. Alle disse er sten er kvartskrystaller. Kvarts anvendes også til fremstilling af glas, mørtel og keramik.
Feldspat er et andet meget almindeligt mineral i jordskorpen. Feldspat anvendes til fremstilling af glas, keramik porcelæn glasur og emalje.
De tre ovenstående mineraler og ler er ganske ufarlige i sig selv.
Er det sundhedsskadeligt?
Porcelænet i sig selv er ikke sundhedsskadeligt. Det kan anvendes i ovn, drikkes af, spises af – uden at man skal have frygten for, at det lækker farlige kemikalier i maden. Porcelæn er et varmestabilt materiale og derfor vil det ikke forårsage nogen læk af kemikalier i maden. Spis derfor trygt din aftensmad på dine fine tallerkner.
Dekorationen på porcelænet kan være sundhedsskadeligt
Noget porcelæn kan dog være dekoreret med sundhedsskadelige stoffer som f.eks. bly. Dette porcelæn kommer for det meste fra Latinamerika og Asien, hvor man har haft en mere lempelig tilgang til sundhedsfaren og først senere er blevet opmærksomme på dette. Vi kender dog selv til problemet i Danmark, hvor vi har anvendt bly til mange ting, bl.a. vinduer. Klog af skade anvender vi heldigvis ikke bly mere i samme udstrækning.
Hvis din tallerken er dekoreret med metal, så spørg lige din porcelænshandler eller antikforretning om der mon er bly i porcelænet.
Den ekstra sikkerhed
Hvis du stadig er i tvivl, kan få testet din tallerken på et laboratorie med en blytest og på den måde, er du helt sikker på, at det ikke er sundhedsskadeligt at spise af den.
Eksperterne hos Nordic Antiques, https://nordicantiques.dk står gerne til rådighed for at svare på eventuelle spørgsmål omkring porcelæn.