HVOR KOMMER DIAMANTER FRA

Alle ved, hvad en diamant er, det er den smukke klare sten, der traditionelt sidder i en forlovelsesring. Men hvis du blev spurgt, ville du så egentlig vide, hvor en diamant kommer fra, eller hvordan den blev dannet?

Geologer mener, at diamantaflejringer blev dannet i kappe dybt under jordens overflade og bragt op til overfladen af ​​dybe vulkanudbrud. Nede i kappen ændrer trykket og temperaturen, der når 1500 Celsius, kulstoffets molekylære struktur ved at knuse dets atomer sammen og tvinge dem ind i en ny gitterlignende struktur, som skaber diamanter. De transporteres til overfladen med et stof kaldet Kimberlite, som er en vulkansk sten, der dannes dybt inde i jorden. Når den bevæger sig til overfladen, danner den et rør fyldt med smeltet sten, kappefragmenter og diamanter. Når den bryder igennem jordskorpen, bryder den ud i små, men voldsomme vulkaner. Magmaet fra vulkanen afkøles og hærder, og gemt i denne klippe er diamanter, klar til at blive udvundet.

Det menes også, at diamanter endda kan komme fra det ydre rum! Det er ikke så tosset, som det lyder, i 2008 eksploderede en meteorit over den nubiske ørken i Sudan. Stenstykkerne indeholdt faktisk diamanter, som var meget større end tidligere set i en meteorit. Forskere mener, at store diamanter som denne højst sandsynligt vil dannes inde i en stenklump på størrelse med en planet. Så disse diamanter kunne være fra en planet, der eksisterede, da vores solsystem blev dannet, og som er blevet set knust. Flot udvalg af diamantsmykker kan ses her viclara.

Rude diamantsten kommer i forskellige former, og den mest foretrukne form er et oktaeder. Formen ligner to pyramider sat sammen og skaber den klassiske diamantsilhuet. Oktaederet egner sig til at blive skåret i to prinsesse- eller brillantslebne diamanter, hvilket gør det meget økonomisk med meget lidt spild. Faktisk er slibningen af ​​en diamant, uanset om den er brillant, pære- eller pudeslebet, fuldstændig afhængig af formen på den naturlige krystal. Scanningsanordninger bruges til at få en 3D computermodel af den ru sten, og indeslutninger fotograferes, som derefter bruges til at finde en optimal måde at skære stenen på.

Dette gør nogle udskæringer af diamant sværere eller dyrere at skaffe til dine skræddersyede smykker, da der måske ikke er nok ru sten, der passer til den udskæring, du ønsker, på markedet!