Er friture stegt mad dårlig for dig?

Spiser du pommes frites og andet mad der har været i en industri friture så skal du læse med her.

Selvom forbindelsen mellem at spise stegte fødevarer og fedme og hjertesygdomme er velkendt, er en undersøgelse, der blev offentliggjort tidligere på denne måned, den første til at forbinde spise stegte kartofler med dødsrisiko.

Undersøgelsen viste, at folk, der spiste stegte kartofler (inklusive pommes frites, stegte kartofler og hashbrune) mere end to gange om ugen, var mere tilbøjelige til at dø tidligt end dem, der spiste stegte kartofler sjældnere.

Rapporten omfattede 4.440 mennesker i alderen 45 til 79 år, der blev tilmeldt en undersøgelse, der så på måder at forebygge og behandle fedme.

Forskere fulgte deltagerne i en 8-årig periode og spurgte dem om deres kost – inklusive mængden af ​​stegte og u bagte kartofler, de spiste

Efter 8 år var chancen for tidlig død ca. dobbelt så høj i gruppen, der spiste pommes friter mere end 2 gange om ugen.

Er pommes frites virkelig dødbringende?

Før du sværger pommes frites for evigt, er der et par ting at overveje.

For det første bestemte undersøgelsen ikke nøjagtigt, hvordan undersøgelsesdeltagerne døde.

”Disse dødsfald har muligvis ikke haft noget med diæt at gøre. De kunne have været kørt over af en bil, ”siger Ken Lee, ph.d., professor i afdelingen for fødevarevidenskab og teknologi ved Ohio State University Food Innovation Center.

For det andet stod det på deltagernes hukommelse af, hvad de spiste. “Det er en af ​​de mindst pålidelige former for diætstudier,” siger Lee. Forskerne beviste heller ikke, at pommes frites forårsagede en tidlig død.

“Vi ved ikke, hvad andre ting i deres kost og livsstil kan have bidraget til deres død,” siger Lisa Sasson, en klinisk assisterende professor i ernæring i NYU Institut for Ernæring og Fødevarestudier.

Hun tilføjer, at medmindre en mad er giftig eller plettet med bakterier, er det ikke sandsynligt, at det dræber dig alene. “Det er en meget forenklet måde at se på det.” Stegte madrisici

Stegte fødevarer serveret i fastfoodrestauranter koges ofte i Hydro generede olier, der indeholder meget trans fedt. Mange restauranter bruger disse olier, fordi de giver maden en tilfredsstillende smag og knas. Men de er ikke gode for dig. Trans fedtstoffer hæver dårlige (LDL) kolesterolniveauer, sænker gode (HDL) kolesterolniveauer og øger din chance for at få hjertesygdomme.

Derfor skal du gerne tænke dig om en ekstra gang inden du takker ja til pommes fritter til din burger, ellers i hvert fald er det ikke noget du skal spise mere end 1 gang om uden, alt med måde.

Der er massere af sunde måde at spise pommes fra som ikke altid er lavet i en friture, der er forså også ovn bagt kartofler eller som noget nye ”air fryer” som slet ikke bruger lige så meget olie som en industri friture du kender fra McDonald og burger King.

Kilde: https://www.webmd.com/diet/news/20170622/how-bad-for-you-are-fried-foods