Hvad er forskellen på organisk og økologisk produkter?

Du har sikkert stødt på både ’organiske produkter’ og ’økologiske produkter’ før og måske endda tænkt at det er det samme? Det kan da også synes af det samme, men der er faktisk nogle ret væsentlige forskellige, som selvfølgelig er værd at bemærke og som man som forbruger bør være opmærksom på, når man gerne vil gøre noget godt for enten sig selv, naturen eller kloden generelt.

Hvad er organisk landbrug så?

Organisk produkter er blevet produceret af organisk landbrug og selve ordet ’organisk’ er et beskyttet ord som kun bruges til at beskrive produkter, som har det europæiske organiske label (EU-bladet), EKO-varemærket eller Ecocert-labelen.

 

For at man kan kalde noget organisk dyrket, skal det imødekomme de officielle regler:

  • Ingen brug af kemiske pesticider.
  • Ingen brug af kunstgødning.
  • Ingen brug af genetisk modificerede frø.
  • Ansvarlig brug af energi og naturressourcer.

 

EKO-varemærket er mere krævende end det europæiske organiske varemærke. Sidstnævnte lægger vægt på miljøvenlighed og dyrevelfærd. Førstnævnte stiller også krav til energiforbrug, emballage, sociale aspekter og fair trade.

Hvad er økologisk landbrug så?

Økologisk landbrug minder meget om organisk landbrug, men tager tingene videre ved også at tænke på hvordan det kan passe på vores økosystem og som kun drives i overensstemmelse med den naturlige livscyklus. Landmændene der dyrker økologisk, tager f.eks. også disse ting i forbehold når de dyrker:

  • Minimering af affaldsproduktion.
  • Genbrug af alt produceret affald (organisk affald forarbejdes til kompost).
  • Plantning af vegetation omkring afgrøder, der øger velfærd for bier, skovfugle osv.

Køb økologisk for den største gevinst

Man kan i grove træk derfor godt sige, at økologiske produkter er bedst for naturen og dermed også på sigt bedre for en selv, da man som menneske er afhængig af naturen på den ene eller på den anden måde. Hos NursByNature, sælger man f.eks. kun økologiske og naturlige produkter, hvor man kan være sikker på, at det man køber både er godt for naturen og for en selv.